Wydawać by się mogło, że istniejące na rynku owoce względem siebie są takie same. W końcu na pierwszy rzut oka nie widać różnicy pomiędzy rzuconymi do sklepowych koszów jabłkami. Tymczasem bliższa analiza rzeczywiście wskazuje na pewne różnice między nimi: kolor, wielkość, a w końcu nawet smak. Jakie są najpopularniejsze rodzaje jabłek na rynku oraz co ciekawego można powiedzieć na ich temat? Sprawdziliśmy to.

Odmiany jabłek

Na sklepowych półkach można znaleźć różne rodzaje owoców z drzewka jabłoni. Do najpopularniejszych odmian, które wybierane są przez konsumentów należy przede wszystkim Szampion. Dlaczego? Dzieje się tak, ponieważ jego słodki miąższ najlepiej odpowiada oczekiwaniom konsumentów w Polsce. Ponadto duże znaczenie mają także odmiany jabłek Redjonaprince oraz Gala i jej poszczególne rodzaje. W Polsce zauważa się, że największy zbyt osiągają te jabłka, które proponują niską cenę zakupu. Dla konsumenta liczy się także słodki smak oraz soczystość nabywanego owocu.

Co sadownik robi z jabłkami?

Większość jabłek, które można znaleźć w krajowych sklepach pochodzi od sadowników. Szkółka drzewek co roku zajmuje się odpowiednią pielęgnacją uprawianych jabłoni, a w efekcie także ich zbytem do krajowych skupów. Bywa tak, że jabłka eksportowane są za granicę. W zależności od ich odmiany mogą być kierowane do supermarketów lub do zakładów przetwórstwa żywności. Samo uprawianie jabłoni to wymagające zajęcie, ponieważ drzewa podatne są na oddziaływanie niskich temperatur, czy choroby. Właśnie dlatego ingerencja sadownika w ich uprawę jest bardzo ważna.