Marzenie o ekologicznym jedzeniu są w nas wiecznie żywe. Dzięki kilku prostym zmianom można dokonać sporych zmian i przede wszystkim oczyścić nasz organizm, szczególnie kiedy mieszkamy na przedmieściach.

Krok pierwszy, samodzielna uprawa

Samodzielne uprawianie owoców i warzyw to krok ku lepszemu i bardziej ekologicznemu życiu. Przede wszystkim konieczne jest zaprojektowanie ogrodu. W jego centralnym punkcie umieścić możemy miejsce na huśtawkę, stolik do kawy i nie tylko. Natomiast jeśli chodzi o to, co wokół, to warto jest rozmieścić tu naturalne uprawy. Warzywa warto jest uprawiać zgodnie z zaleceniami producenta nasion, więc planujemy miejsca z cieniem i te nasłonecznione. Kiedy nie mamy miejsc schowanych w cieniu, zasadzić możemy drzewka owocowe które w miarę wzrostu dadzą nam cenny cień, a przy okazji obrodzą po kilku latach dając piękne i soczyste jabłka, gruszki, czereśnie i wiśnie.

Krok drugi, nawożenie i zapylanie

Wiele roślin wymaga zapylenia do wydania owoców. Jednak to nic strasznego, ekologiczny ogródek przyciągnie skutecznie wiele gatunków owadów. One to zajmą się zapylaniem. Do nawożenia warto jest również wykorzystać naturalne środki. Resztki jedzenia i ściętej trawy możemy kompostować. Wielu rolników również może dostarczyć nam naturalny obornik, również w formie suszonej. Pozostałe po zbiorach łodygi i odpady również możemy zakopać w ziemi, dając dżdżownicom możliwość utworzenia przez nie humusu. Tak zaplanowany i przygotowany ogród to na pewno ogromna szansa na zdrowsze życie i rzadsze choroby.